Солната пещера е помещение изградено изцяло от хималайска сол, която създава определен здравословен микроклимат. Целта на престоя в пещерата е вдишването на отрицателните йони и микроелементи съдържащи се в хималайската сол, за подобряване и профилактика на здравословното състояние на човека.

По подобие на утвърдените повече от десетилетие солни пещери в Европа и Света и в България отвори врати първата ”Солна пещера”. Известна чешка фирма, която е построила повече от 150 подобни пещери в Чехия, Германия, Швейцария, Полша, Словакия, Южна Африка и други изгради и първата солна пещера в гр. София. Със своя дългогодишен опит и добри специалисти пещерата бе завършена за по малко от месец. Солните пещери се изграждат по специална технология, от големи около 20-30 кг солни камъни, като общия тонаж надхвърля 12 тона. Солната пещера наподобява естествените пещери със сталактити, сталактони, сталагмити, водопади и други причудливи фигури. Със своето приглушено осветление и тиха и успокояваща музика, красивите светлосенки в оранжево, розово и бяло в това малко помещение се създава приятна, отпускаща обстановка, където човек едновременно с релакса вдишва отрицателно заредените йони, освобождавани от хималайската каменна сол. За доброто функциониране и положителния ефект в пещерата се поддържа постоянна температура между 19 и 22 градуса по Целзий и постоянна влажност 60%-70%.

Терапията извъшвана в солната пещера се състои точно във вдишването на отрицателните йони и всичките минерали съдържащи се в хималайската сол, а те са 84 на брой, виж “Състав на солта”, които благоприятстват здравословното състояние на човека.

За благотворното влияние на солта е изписано много, но може да срещнете и опонентите, които ще кажат обратното. Нека всеки от собствен опит вземе своето решение.

Солната терапия е неинвазивна, напълно пасивна и релаксираща форма на алтернативно лечение, която е била използвана в Източна Европа в продължение на години. Не случайно тази терапия е наречена “Източноевропейското чудо”. Лечението дава доказани резултати за страдащите от алергии, бронхиални и дихателни оплаквания, кожни заболявания и стрес заболявания.

Редовната терапия със сол облекчава, дори лекува оплаквания като екземи и дерматити. Солта е известна със своите антисептични свойства и може да доведе до здравословен фон, след многократно излагане на въздействието на солта.

Солната терапията е подходяща за всички видове проблеми на дихателните пътища и бронхиалн оплаквания, алергии, кожни оплаквания и симптоми на леки и средни психични заболявания, включително стрес, безсъние, по-лесна уморяемост и тревожност.

Солната терапията принадлежи към категорията на физически терапии / без лекарства и неинвазивно лечение на заболявания/.

Солните стаи имат благотворен ефект върху хора, засегнати с:

- Астма
- Алергии
- Бронхит
- Синус
- Хроничен фарингит
- Хроничен тонзилит
- Пневмония
- Сенна хрема
- Екзема
- Дерматит
- Псориазис
- Муковисцидоза
- Нервност
- Нарушена концентрация
- Нарушения на съня
- Хъркане
- Емфизема