Може да оставите Вашето мнение:

Задай въпрос

____________________________________________________________________________________________________

10.09.2012 г. - Албена Иванова:

Това беше едно невероятно изживяване. Никога не съм била в солна пещера (дори не бях чувала ) и може би затова усещането при влизане беше впечатляващо.

В солната пещера открих един нов, релаксиращ и различен начин за лечение и отмора, едно много хубаво, много успокояващо и излъчващо страхотно чувство за мир пространство и не на последно място един изключително любезен и компетентен екип. Първото ми посещение беше подарък-изненада за партньора ми и за мен, но го препоръчвам от все сърце на всички (включително и деца)! Аз не се съмнявам, нито за секунда, че ще се върна.

Какво не ми хареса?: Това че, като всички добри неща мина бързо и неусетно.......

____________________________________________________________________________________________________

Списание "СОБСТВЕНИК":

Солени подземни приказки

610x-150x150Полша е богата на природни ресурси, сред които желязо, цинк, мед и каменна сол. Солната мина във Величка, прокопана през XIII век, представлява цял подземен град със санаториум, театър, катедрала и кафене! В солта още от стари времена миньорите, на които не липсвал художествен усет, издълбали хиляди релефи и скулптури. Тук всичко – от стълбищата до полилеите – е направено от сол.

Най-голямата и най-старата солна находка в Европа се намира в кралската солна мина Величка в Полша, на около 15 км от Краков. Това чудо на природата е под закрилата на ЮНЕСКО. Разработката на мината започваoще в Х век. След изчерпването на солните залежи на повърхността през средата на ХIII век започватърсенето на подземни солни кристали. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 г.

Прочети още...